Nyári séta a keleti parton I. rész - A magányos vándor

Mióta Paralimni tengerpartját végigsétáltam, azóta vágytam rá, hogy folytassam az utat és bejárjam a keleti parton Pernera és Protaras változatos ösvényeit, sétányait! 


2022. június 22-én érkezett el a pillanat, amikor a családtól kimenőt kaptam, sőt mi több, még fuvart is! A pálmafákkal körbevett Grecian Park Hotel mellett pattantam ki az autóból 17:15-kor és lelkesen vágtam neki a közel 10 km-es nyáresti kirándulásnak!



A Spartiatis étterem lenyűgöző kilátást nyújtó terasza mellett elhaladva a tenger felé kígyózó fa lépcsősorhoz értem, melyről elém tárult az egész Konnos-öböl varázslatos látványa.


A Konnos beach egy festői, sziklákkal ölelt, szélvédett öböl. A jobb oldali része a családosok számára ideális terep, hiszen a lassan mélyülő, sziklamentes, homokos talaj szuper a kisebb gyerekeknek. A bal oldali öböl pedig egy romantikus, sziklákkal tagolt, átlátszó vízű, lenyűgöző rész! Én órákig el tudnám nézegetni itt a lágyan redőzött vízfelszínt, a sziklákat nyaldosó tengert, a vízreszálló kajakosokat, vagy a víz alá merülve a tenger apróbb élőlényeit.



Most azonban, mivel eleve későn indultam el, nem mentem le a partra, hanem az öböl fölé magasodó sziklákba vájt, kanyargós ösvényen igyekeztem első állomásom, Küklopsz barlangja felé. A morzsalékos utat a portól fakónak látszó mediterrán növények szegélyezték. A táblákkal jelölt tanösvényen magányos padokra leltem, melyeken remek lett volna kicsit elidőzni és belefeledkezni a végtelen tenger látványába, de sok kilóméter várt még rám, így csak néhány percre álltam meg időnként.

 



Míg balkéz felől kopár vidék és izgalmas formájú sziklák mellett haladtam el, jobb oldalamon meredeken szakadt le a hegyoldal a tenger felé.



A szűk ösvény rövid tekergés után egyhén szélesedni kezdett és egyszercsak luxusvillák sora tolakadott be az eddig a természet által uralt látképbe! Egy kis öböl fölött jártam ekkor, pazar kilátás tárult elém! Fotóimon időnként látszik az égen egy szürke sáv, ami sajnos annak köszönhető, hogy ezekben a napokban Észak-Ciprus idei legnagyobb erdőtüze tombolt a hegyekben és a füst még itt a déli part és a tenger felett is látható volt.





A következő szakasz lett kirándulásom egyetlen olyan része, ahol nem volt egyértelmű számomra, hogy merre is kell menni. Szó szerint úttalan utakat találtam, a térképen (Locus Map-ot használok ilyenkor) jelzett ösvényeken előbb-utóbb mindig méretes sziklafalakba ütköztem vagy pedig egy szakadékba torkollott az út. Útkeresésem közben azonban csodás természeti formákba, napozásra csábító lapos sziklákba botlottam és végül a helyes ösvényt is megleltem, melyre rátalálva kicsit a Magas-Tátrában éreztem magam. Egyik sziklalépcsőről a másikra lépkedtem, néhol akár 40-50 centis magasságot is legyőzve egy-egy lépéssel. Viszont nem volt hosszú ez a merészebb szakasz, hamar elértem Küklopsz barlangjához!





A Küklopsz barlang (Cyclop's cave) nevét egy mitológiai lényről kapta, aki egy egyszemű óriás volt. Úgy tartják, hogy az óriás a családjával hajótörést szenvedett a szigetnél, így a barlangot választották lakhelyüknek. Maga a barlang jól bejárható, nagy része világos, két bejárata is van. Elég tágas, szinte egy lakás méretű, de több helyen elég alacsony, így lehajolva kell benne mászkálni.



Sajnos amilyen látványos maga a barlang, annyira elszomorító volt a sok eldobált szemét és zsebkendő. Küklopsz egyetlen szeméből is biztosan krokodilkönnyek folynának ettől a látványtól vagy lehetséges, hogy inkább elkergetné azokat, akik WC-nek használják kedvenc barlangját!



Itt a barlangnál elidőztem egy darabig, csodáltam egy padról a búvárok által kedvelt sziklás öblöt és váltottam néhány szót a lányokkal, akik a barlang felett egy lánybúcsúra készülődtek vidáman! Díszítgették a helyet, ami nem volt ám olyan egyszerű, mert erős szél űzte velük vicces játékát!



A barlangot elhagyva széles földúton haladtam tovább, nem győztem gyönyörködni a kaktuszok, leanderek és egyéb mediterrán szépségek látványában!

 



Kb. 1 km-t bandukoltam a technikai nehézséget már nem okozó földúton, így volt időm nézelődni, megfigyelni a kirándulóhajókat, hallgatni egy távoli kakas kukorékolását! Majd a táj lassacskán egyre kontrasztosabbá vált, balra nézve modern villák hatalmas üvegablakai kémlelték a tengert! Gondozott, zöldellő, pálmafákkal tűzdelt kertjeik sorakoztak egymás mellett, ahol kerítés gyanánt pusztán egy-két növény vagy szikladarab szolgált. Jobbra tekintve viszont a buja növényzetet, a tüskés bokrokat és a napszítta tájat pásztáztam, háttérben a késődélutáni, erőtlen napfény által cirógatott tengerrel. Egy és negyed órája voltam úton ekkor.





Hogy mi várt még rám az út során az kiderül a következő részekből! Tarts velem akkor is, hiszen hamarosan megérkezem Protaras ismertebb részére, ahol poros utamat kiépített sétány, a luxusvillákat hatalmas hotelek, a néptelen öblöket pedig szuper strandok váltják fel!

 

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Vidám ciprusi fotókat pedig az Instagram oldalunkon találsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Adventi kalendárium ciprusi képekkel

Következő bejegyzés:

Nyári séta a keleti parton II. rész - Számtalan öböl és egy macskaland
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések